Basklarinettist/ stemacteur

Gerard Zuyderhoff     foto: Alex Manassen

Mijn leraar op het Utrechts Conservatorium was de befaamde klarinettist Walter Boeykens. Zijn buitengewoon artistieke benadering van de klarinet vanuit de Franse school inspireert mij nog tot op de huidige dag. Vanuit deze inspiratie koos ik voor kamermuziek . Veertien jaar lang was ik de klarinettist van het Delta Ensemble in Amsterdam, dat zich toelegde op hedendaagse, vooral Nederlandse muziek. Van dit ensemble was mijn partner Alex Manassen artistiek leider en aanjager. Het ensemble heeft veel concerten in binnen- en buitenland gegeven (Zweden, Duitsland, Italië, Frankrijk en Engeland), vaak met andere disciplines, zoals film, poëzie en theater.

Nog steeds ben ik de basklarinettist van het Midas Ensemble met de sopraan Clara de Vries en de pianist Steven Faber. Naast concerten door heel Nederland maakten we ook concertreizen naar Duitsland, Frankrijk, Singapore en Indonesië. Onze programmeringen zijn avontuurlijk en ongewoon.

Sinds kort heb ik mij volledig toegelegd op de basklarinet, een instrument dat tot ongeveer 1970 slechts een bescheiden rol vervulde in het symfonie – orkest. Dankzij de verdiensten van Harry Sparnaay is de basklarinet als volwaardig solo – instrument inmiddels op veel podia te horen. Ik leerde het instrument bespelen in het Walter Boeykens Clarinet Choir, een orkest met meer dan 50 klarinetten van es- tot contrabasklarinet. Met dit ensemble maakte ik een concertreis naar Japan. Momenteel speel ik basklarinet in het Clarinet Choir Mpingo in Zwolle.

Bij de theatergroep Transparant in Zwolle maakte ik mijn debuut als acteur in een voorstelling over de Portugese dichter Pessoa. Meerdere producties volgden, zoals Mistero Buffo van Dario Fo en recent De barones en de dominee van Wim Coster, waarin ik de rol van Multatuli speelde. Sinds enkele jaren maak ik deel uit van de theatergroep Tiz in Zwolle, een groep die op een Werktheater – manier eigen stukken maakt op bijzondere locaties.

Ik volgde een opleiding tot stemacteur bij Studio Oranjeoord, een opleiding die me in staat stelde mijn stem op het podium en voor de radio in te zetten. Verder waren Ank Meyer, Henk Hofman en Henk van Ulsen mijn stem – coaches.